Alku-sammutin

Alku-sammutin. Se on palon loppu.


Alku-käsisammutin on alunperin 1960-luvun alussa kehitetty suomalainen sammutinmerkki, jota saa jälleen Turvanasi-ketjun kautta.

Alku-sammuttimen juuret ovat Suomen Turussa. Kaupungissa on perinteisesti ollut vahva osaaminen raskaassa metalliteollisuudessa ja insinööritaidoissa, mikä näkyy nykyäänkin alueella vahvasti laivanrakennus- ja telakkateollisuudessa. Turkulainen Esko Virta oli sodat käynyt palo- ja työturvallisuusmies, joka luotsasi yritystään E. Virta & Co yhdeksi merkittävimmistä työturvallisuusalan toimijoista.

Tuotekehitys aloitettiin ja lopulta sammuttimien valmistus Juhannuskadulla sijaitsevassa metallipajassa alkoi. Kun alkusammuttus alkoi olla vakiintunut termi, jota lainsäädäntökin velvoitti, Esko päätti myyntiä edistääkseen antaa sammuttimelle nimen Alku.

Alkusammutus suoritettiin siis Alku-sammuttimella.

Alku-sammuttimet olivat tuttu näky erityisesti Turun seudun yrityksissä ja palokunnissa seuraavat vuosikymmenet. Tuote-merkin alle tuli myös muita artikkeleita, kuten sammutinpeitteitä, putoamissuojaimia ja köysiä. Lisäksi se tuli helppotajuisena tuotemerkin nimenä tutuksi koko Suomessa, tuotteiden hyvä menekin ja kasvavan maineen myötä.

Yritys aloitti sammuttimien huollot vuonna -59, mutta kun Esko oli saanut käsiinsä venäläisiä piirustuksia liittimistä ja tutustuttuaan entiseen tsaarin laivaston sorvariin, syttyi hänelle visio omasta sammuttimesta, joka olisi omaa tuotantoa.

Ensimmäiset Suomessa valmistetut Alku-sammuttimet syntyivät 1960-luvun alussa, ensin 12-kiloinen perinteinen hiilidioksidisammutin, vähän myöhemmin 3-, 6-, 8-, 25- ja 50-kiloiset jauhesammuttimet. Myös kahden kilon Alku-sammutin oli valikoimassa, mutta se valmistettiin USA:ssa.

Vuonna 2018 Turvata toi markkinoille
Alku-sammuttimet uudestaan.

Myös tänään uskomme samoihin asioihin
kuin reilut 50-vuotta sitten:
Luotettavuuteen, kestävyyteen ja tehokkuuteen, kunnossapito ja huoltovarmuus mukaan lukien.